Μασάζ και Φάρμακο

Λεμφική αποστράγγιση σε ογκολογική θεραπεία ασθενών

Dra. Ana Hoff

Ογκο-ενδοκρινολόγος, επικεφαλής ενδοκρινολογίας στο Κρατικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Σάο Πάολο

Μασάζ και ιατρική από την Renata França

Δημιουργός του μασάζ που είναι το πιο επιθυμητό από τους διάσημους, η Renata παίρνει συνεντεύξεις από γιατρούς και ειδικούς για το περιοδικό J.P., εξετάζοντας τα οφέλη του μασάζ για την υγεία των ανθρώπων.

Ana Hoff

Ογκο-ενδοκρινολόγος, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας στο Κρατικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Σάο Πάολο (INCA), πλήρες μέλος της Oncologia D’Or και συνεργάτης ιατρός στην Clínica Onco Star

1 – Renata França: Ποια είναι η κύρια πρόκληση της εργασίας στον τομέα των ενδοκρινικών όγκων;

Ana Hoff: Οι ενδοκρινικοί όγκοι τείνουν να είναι σπάνιοι και, ακόμη και προκαλώντας πολύπλοκες κλινικές εκδηλώσεις, συχνά δεν αναγνωρίζονται από τους γενικούς ιατρούς, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας. Αυτό συμβαίνει στα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Αποτελεί επίσης πρόκληση να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τη φυσιοπαθολογία και τις θεραπείες. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές πρόοδοι. Για το λόγο αυτό, η ενδοκρινολογία υπολογίζει στον ενδοκρινικό ογκολόγο, ο οποίος εξειδικεύεται στους ενδοκρινικούς όγκους.

2 – RF: Ποια είναι τα πιο συχνά νεοπλάσματα στην ενδοκρινολογία;

ΑΗ: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός. Υπάρχουν περίπου 15.000 νέες περιπτώσεις ετησίως στη Βραζιλία. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι όγκοι των παραθυρεοειδών (συχνότερα καλοήθεις παρά κακοήθεις), οι νευροενδοκρινείς όγκοι στο πάγκρεας, το έντερο, τους πνεύμονες, οι όγκοι των επινεφριδίων (τόσο το καρκίνωμα του φλοιού των επινεφριδίων όσο και το φαιοχρωμοκύττωμα και τα αδενώματα που παράγουν κορτιζόλη, αλδοστερόνη κ.λπ.), καθώς και οι όγκοι της υπόφυσης. Είναι τόσο πολύπλοκος που, στο Instituto do Cancer, διαθέτουμε ομάδες που αντιμετωπίζουν ειδικά κάθε τύπο όγκου.

3 – RF: Ποια είναι η γνώμη σας για τους ογκολογικούς ασθενείς που περιλαμβάνουν τη λεμφική παροχέτευση στη θεραπεία;

AH: Πολλές φορές, η λεμφική παροχέτευση βελτιώνει τον πόνο, την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ή σε ασθενείς που είναι πολύ πρησμένοι. Η ένδειξη, ωστόσο, πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Ο ασθενής πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για να γνωρίζει αν η παροχέτευση θα είναι μόνο ωφέλιμη και όχι μια περαιτέρω επιπλοκή.

4 – RF: Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει το μασάζ στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου;

ΑΗ: Υπάρχουν πολλά οφέλη. Το μασάζ είναι χαλαρωτικό και έτσι μειώνει το άγχος, το οποίο είναι τόσο συχνό στους καρκινοπαθείς. Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο, ιδίως στην πλάτη, ο οποίος πολλές φορές οφείλεται στην ένταση των παρασπονδυλικών μυών. Σίγουρα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά είναι σημαντικό να το λαμβάνετε από έναν επαγγελματία με εμπειρία σε ογκολογικούς ασθενείς. Όταν γίνεται σωστά, το μασάζ αποφέρει οφέλη, αλλά ένα κακοφτιαγμένο μασάζ μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα στον ασθενή.

5 – RF: Σε ποιες μετεγχειρητικές περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται;

AH: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πλαστική χειρουργική επωφελούνται σχεδόν καθολικά από το μασάζ και τη λεμφική παροχέτευση. Ακόμη και με άλλους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, μπορούν να εξεταστούν χαλαρωτικές μαλάξεις που περιορίζονται στα κάτω άκρα, ακόμη και ρεφλεξολογία. Η ένδειξη, ωστόσο, πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Θα εξαρτηθεί από το είδος της χειρουργικής επέμβασης, από το αν ο ασθενής έχει συννοσηρότητες και, επομένως, πρέπει πάντα να ενδείκνυται από τον πρωτοβάθμιο ιατρό.

6 – RF: Σε ποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η μάλαξη/αποστράγγιση;

AH: Η ένδειξη πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, αλλά πιστεύω ότι αντένδειξη θα ήταν η παρουσία θρόμβου στα κάτω άκρα. Συνοψίζοντας, το μασάζ φέρνει ευεξία στον ασθενή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής κ.λπ. Επομένως, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό και να ρωτήσετε αν μπορεί να γίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί.