Dra. Daniela de Freitas
Ογκολόγος στο νοσοκομείο Sírio-Libanês
Daniela de Freitas, MD, Ογκολόγος στο Hospital Sírio-Libanês CRM SP – 104298
Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες στη Βραζιλία. Υπάρχει κάποια εξήγηση;
Είναι πολύ συχνός επειδή οι κύριοι παράγοντες κινδύνου του είναι ζητήματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες συνήθειες ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων -ιδίως αλλαντικών και κορεσμένων λιπαρών-, η χωρίς διακρίσεις χρήση ορμονών, οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, ακόμη και ορισμένες εμφυτευμένες ορμόνες. Όλα αυτά προκαλούν βλάβες στην υγεία και αυξάνουν τις πιθανότητες των γυναικών να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Το άγχος είναι ένας παράγοντας του οποίου την επίδραση δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Ωστόσο, μελέτες καταδεικνύουν ότι, στις γυναίκες που κάνουν διαλογισμό μετά από καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος υποτροπής είναι μικρότερος από ό,τι σε εκείνες που δεν κάνουν διαλογισμό. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το στρες μπορεί επίσης να επηρεάζει την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Σε ποια συμπτώματα πρέπει να δίνουμε προσοχή;
Η αυτοεξέταση του μαστού μας βοηθά να γνωρίσουμε το σώμα μας και να παρατηρήσουμε μικρές αλλαγές. Πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή. Αν παρατηρήσουμε οζίδιο, αναστροφή της θηλής, αιμορραγία ή έκκριση που βγαίνει από τις θηλές, πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ασυμπτωματικές, για παράδειγμα;
Επί του παρόντος, πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας και υπερήχων. Με αυτό, πολλές περιπτώσεις ανακαλύπτονται στην αρχική φάση – και είναι ασυμπτωματικές, γεγονός που επιτρέπει εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες θεραπείας. Χωρίς αμφιβολία, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η διάγνωση.
Ποια είναι η καλύτερη οδός για την έγκαιρη διάγνωση;
Να υποβάλλονται σε ετήσιες εξετάσεις, σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις, αυτοεξετάσεις και να έχουν ετήσια ραντεβού για έλεγχο. Στις γυναίκες άνω των 40 ετών, ο γιατρός συνήθως αξιολογεί την ανάγκη έναρξης ετήσιων μαστογραφιών και υπερηχογραφικών εξετάσεων μαστού. Μετά τη συμπλήρωση των 50 ετών, όλες τους πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο. Πριν από την ηλικία των 40 ετών, οι εξετάσεις αυτές συνήθως δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι πρέπει να αποφασίζονται ανάλογα με το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς.
Μπορούν οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει όγκο ή έχουν υποβληθεί ακόμη και σε μαστεκτομή να λάβουν λεμφαδενική παροχέτευση; Εάν ναι, πόσο καιρό μετά από αυτό;
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τη μαστεκτομή. Συνήθως, επτά έως δέκα ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Τι σας οδήγησε να επιλέξετε την ογκολογία ως ειδικότητά σας, γιατρέ Daniela;
Είμαι η μόνη γιατρός στην οικογένειά μου και επέλεξα αυτό το επάγγελμα όταν ήμουν πολύ νέα, σκεπτόμενη να βοηθήσω τους ανθρώπους. Όταν ανακάλυψα την ογκολογία, βρήκα τον εαυτό μου. Η ογκολογία είναι μια αποστολή: Να μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία τους και να κάνω πραγματικά τη διαφορά στη ζωή τους. Βουτάμε στη χειρότερη στιγμή της ζωής τους και προσπαθούμε πραγματικά σκληρά να την κάνουμε ελαφρύτερη. Αυτό κάνει καλό στην ψυχή!
Και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όταν εργάζεστε με ογκολογικούς ασθενείς;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να ξεπεράσω τη θλίψη από τα άσχημα νέα. Δυστυχώς, στη δουλειά μου, πρέπει να δώσω νέα που δεν είναι πάντα καλά, και αυτό είναι αγωνιώδες. Ήθελα να είμαι σε θέση να δίνω μόνο καλά νέα. Η αντιμετώπιση της πιθανότητας θανάτου προκαλεί πολύ πόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους.